carrièreswitch?

Beste ouders/verzorgers,

Op de een of andere manier voelt het alsof we eind december op de helft van het schooljaar zitten. Dat is echter lang niet het geval. De kinderen hebben nog maar 15 van de 40 schoolweken les gehad.
Gelukkig hebben we dit schooljaar geen groepen naar huis hoeven sturen i.v.m. een zieke of afwezige collega. Dat komt mede omdat er -gelukkig- heel weinig zieke collega’s zijn geweest. Daar zijn wij enorm blij mee en u ongetwijfeld ook.

Pas ná de verkiezingen op 22 november j.l. heeft het onderwijs een grote plek gekregen in de politiek en media. Laten we het erop houden dat ik dit en gemiste kans vind. Het lerarentekort is inmiddels gegroeid naar 9,7% (in de grote steden zelfs 25%!). Dat betekent dat gemiddeld 1 op de 10 groepen in Nederland géén bevoegde leerkracht heeft. En dit percentage loopt al jarenlang op.
Het tekort aan schoolleiders is nog ernstiger. 15% van de basisscholen heeft inmiddels geen directeur meer en dit percentage loopt nog veel sneller op dan dat van de leerkrachten.
Een van de gevolgen is dat de kwaliteit van onderwijs op veel scholen onder druk komt te staan.

Als je dit zo leest dan lijkt het slecht af te lopen met ons onderwijs. Toch wordt er natuurlijk gekeken hoe dit op te lossen is. Er gaan in Nederland de komende jaren allerlei oplossingen ingezet worden. Simpelweg omdat het niet anders kan.
Een structureel 4-daagse schoolweek voor alle kinderen, het inzetten van ‘onbevoegden’ (denk hierbij aan sportdocenten, kunstenaars, ouders), directeuren die meerdere scholen gaan aansturen, een meer intensieve samenwerking met de buitenschoolse opvang die ook onder lestijd kinderen gaat opvangen, intensieve samenwerking met een cluster van meerdere scholen, enzovoort.

We kunnen hier met een heel sombere blik naar kijken, maar het tekort aan personeel is nu eenmaal een feit. Niet alleen in het onderwijs overigens. Het is een probleem dat de komende jaren niet 1-2-3 opgelost wordt. We zullen dus, ook op onze Bonte Mol, met creatieve ogen naar oplossingen moeten zoeken. Welke kant dat op gaat zal in de komende jaren onderwerp van gesprek zijn. We maken liever een keuze nu er nog iets te kiezen valt dan dat we noodgedwongen opeens ingrijpende beslissingen moeten nemen.

De Bonte Mol in Schermerhorn is een prachtige plek om te werken. Dit dragen we als team overal en op elk moment uit. Dit omdat we trots zijn op onze school en onze onderwijskundige ontwikkeling.
En als er dan op een bepaald moment een vacature komt, dan hopen we dat nieuwe aanwas in de rij staat om in ons gezellige kindcentrum te komen werken.

Voor alle ouders die altijd al hebben gevonden dat werken in het onderwijs wellicht een optie zou kunnen zijn, voor al die vaders en moeders die een carrièreswitch overwegen nog het volgende:
Leerkracht of onderwijsassistent of pedagogisch medewerker of intern begeleider of directeur in een kindcentrum is een prachtig beroep. Ik denk dat het misschien wel het allerleukste beroep is dat je kunt kiezen. Het werken met kinderen (dat weet u als ouder) kan behoorlijk intensief zijn, maar wat krijgen we er veel voor terug.
Na de kerstvakantie wil ik alle twijfelaars graag bijpraten over ons mooie vak. U bent hartelijk welkom voor een gesprek. De deur staat voor u open. Misschien ligt zelfs de rode loper klaar.

Namens alle collega’s van kc De Bonte Mol wil ik iedereen een gezellige kerst toewensen en een gelukkig 2024

Met vriendelijke groet,
René venneker

newsletter newsletter